Hoe interessant is een groen dak realiseren met een sedumtray?

Bij het merendeel van de mensen die reeds een beetje onderzoek hebben gedaan naar de mogelijkheden met betrekking tot het realiseren van een groendak is het ongetwijfeld wel bekend dat dit op verschillende manieren kan gebeuren. Eén van de tegenwoordig vaakst toegepaste mogelijkheden is echter gebruikmaken van een zogenaamde sedumtray. Het gebruik van een dergelijke tray is zo interessant geworden omdat er toch een aantal zeer interessante voordelen aan verbonden zijn. Ben jij ook iemand die graag een prachtig groendak wil laten realiseren op het dak van zijn woning? Dan is het zeker de moeite waard om even verder te lezen!

Wat is een sedumtray precies?

Wanneer je een sedumtray voor het eerst gaat bekijken zal duidelijk worden dat er eigenlijk sprake is van een ondiepe plantenbak. Voor deze bak geldt dat ze is opgemaakt uit verschillende lagen. Voor de bovenste laag geldt dat ze wordt gevormd door vetplanten. Voor deze vetplantjes geldt dat ze in tegenstelling tot wat in de praktijk vaak wordt verwacht reeds goed zijn geworteld. Dit betekent dat ze als het ware kunnen zorgen voor een instant dakbedekking. Hiermee is een belangrijke en tevens ook zeer vaak gehoorde frustratie uit het verleden de wereld uitgeholpen. Wou je vroeger namelijk een groen dak realiseren op je woning? Dan moest je er altijd rekening mee houden dat er doorgaans nog behoorlijk wat tijd was vereist om dit voor mekaar te krijgen. Dat is tegenwoordig dus anders. 

Ook geschikt voor gebruik op zwakkere daken 

Het is algemeen bekend dat het realiseren van een groen dak slechts kan gebeuren op het ogenblik dat je hebt onderzocht of het dak in kwestie daarvoor wel over voldoende draagcapaciteit beschikt. Indien je gebruik gaat maken van een sedumtray zal je kunnen vaststellen dat het gewicht dat per vierkante meter is vereist vrij beperkt blijft. Dit gewicht bedraagt dan ook niet meer dan 60 kilogram per vierkante meter. Heb je dus met andere woorden een dak dat slechts over een beperkte draagcapaciteit beschikt? Dan zou je het gebruik van deze trays kunnen overwegen. Let wel, het spreekt voor zich dat je dit in de praktijk altijd nog even moet laten bekijken door een expert. 

Hoe interessant is een sedumtray op langere termijn?

De bovenstaande informatie heeft je ongetwijfeld reeds duidelijk gemaakt dat het gebruik van een sedumtray in eerste instantie toch een niet onaanzienlijk aantal interessante voordelen met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende stellen heel wat mensen zich wel de vraag hoe dit zich nu precies uit op de lange(re) termijn. Slaagt een sedumtray er ook dan nog in om enkele belangrijke voordelen te creëren of niet? Absoluut. De voordelen waar je dan op kan rekenen zijn vooral het gevolg van de kwaliteit en weerbestendigheid waar de planten over beschikken. In het bijzonder op een dak krijgen planten vaak af te rekenen met nog extremere omstandigheden. Sedum planten zijn daar tegen opgewassen. Enkele exemplaren die trouwens in sedumtrays worden gebruikt zijn onder meer: 

  • Sedum hispanicum;
  • S.album;
  • S.exangulare;

In ieder geval, ben jij ook van plan om een mooi groen dak te realiseren bij jouw woning en ben je daarvoor nog op zoek naar een interessante oplossing? Dan zal je kunnen vaststellen dat het zeker en vast interessant kan zijn om daarvoor te kijken in de richting van een zogenaamde sedumtray.