Wat is triplex en wat is het verschil met multiplex?

triplex

Dit artikel gaat over triplex, wat is dat, wat zijn toepassingen ervan en wat zijn de verschillen met multiplex.

Wat is triplex

We praten hier over een plaatmateriaal, dat gemaakt wordt van hout. Het bestaat in principe uit drie lagen fineer. Fineer is een dun laagje echt hout. Die lagen worden op een kruiselingse manier op elkaar gelijmd. Normaliter wordt een dikke laag van hout van mindere kwaliteit in het centrum gebruikt. Aan de buitenzijden worden dunnere laagjes van hout, maar van hogere kwaliteit, gebruikt. De drie lagen worden onder een hoge temperatuur en met druk samengeperst. Het resultaat is een plaat met prima stabiliteit en sterkte. Triplexplaten worden gemaakt in diverse diktes en samenstellingen. Er wordt zowel loofhout- als naaldhout gebruikt voor de fabricage van de platen.

triplex

Toepassingen

Triplexplatem zijn tamelijk sterk en veelzijdig. Doordat de duurzaamheid en stabiliteit prima zijn, hebben triplexplaten veel verschillende toepassingen. Onder meer plafonds, betonbekistingen en betimmeringen, maar ook meubelstukken en zelfs boten worden van het materiaal gemaakt. Het materiaal wordt verder voor verpakkingen gebruikt in de vorm van onder meer containers, speciale pallets en allerlei andere verpakkingen. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld in de apparaten- en machinebouw. Tenslotte wordt het plaatmateriaal voor decoratieve toepassingen gebruikt. Zoals eerder is gezegd, worden triplexplaten gemaakt in diverse diktes en samenstellingen, en dat is een andere reden voor de vele verschillende toepassingen ervan.

Verschillen met multiplex

Het basisverschil is dat multiplex uit meer lagen bestaat: meer dan drie in plaats van exact drie. Het aantal is normaliter oneven voor de stabiliteit en vlakheid. Een multiplexplaat bestaat in het algemeen uit slechts een houtsoort en niet diverse. Vanwege het aantal lagen is multiplex doorgaans dikker en in principe steviger. Tenslotte is multiplex duurder.