Airco: zelf installeren of laten doen?

Airco: zelf installeren of laten doen?

Air Conditioner Outdoor Unit of an Australian Home

Airconditioning installeren of laten installeren?

Ben je van plan om een airco aan te schaffen? Dat is een uitstekend idee! Met een airconditioning haal je namelijk een boel voordelen in huis. Zo kun je met een airco namelijk niet alleen je huis koelen, maar ook verwarmen. Zo heb je het hele jaar door plezier van je airco! Overweeg je je airco zelf te installeren? Lees dan eerst dit blog!

Airco zelf installeren?

Laten we even met de deur in huis vallen: je airco zelf installeren is in Nederland niet toegestaan. Een airconditioning moet geïnstalleerd worden door een professioneel bedrijf. Dit bedrijf moet daarvoor een BRL100 certificaat hebben. Daarnaast moet de monteur die de airco installeert beschikken over een BRL200 certificaat.

Wat mag ik wel zelf doen?

Gelukkig zijn er een paar dingen die je wel zelf mag doen. Zolang je niet STEK-gecertificeerd bent, mag je een airco dan misschien niet zelf installeren, je mag wel zelf wat voorbereidend werk doen. Zo mag je bijvoorbeeld wel zelf een gat in de muur boren voor de leidingen. Heb je een airco met een split systeem en dus een binnen- en een buitenunit? Zorg er dan voor dat er niet teveel ruimte zit tussen de binnen- en de buitenunit. De meegeleverde leidingen zijn namelijk ‘slechts’ zo’n 3 á 4 meter lang.

De beste keuze

Je kunt zelf dus wat voorbereidend werk doen, maar beoordeel altijd voor jezelf wat de beste keuze voor je is. Ben je een handig iemand en ben je een goede klusser? Dan is het voorbereidend werk zelf doen, misschien een goed idee waar je wat kosten mee kunt besparen. Ben je niet zo’n handige Harry? Bespaar jezelf dan een hoop gedoe en kies ervoor je airconditioning te laten installeren.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het laten installeren van een airco? Neem gerust contact met ons op.